För länge sedan
För länge sedan fanns en Ackordhästorganisation för militärt ändamål. Hästarna tillhörde försvarsmakten och hyrdes ut till lantbrukare, ridskolor och privatpersoner den tid de inte var med på militära övningar.
I samband med att armén avhästades skapades, år 1976, Stiftelsen för Ackordhästorganisationens Bevarande. Grundare till Stiftelsen var Avelsföreningen Svenska Ardennerhästen, Avelsföreningen Svenska Varmblodiga Hästen (ASVH) och Ridfrämjandet som sedan blev Svenska Ridsportförbundet.
Den nybildade Stiftelsen tog över ackordhästarna och fortsatte verksamheten med att köpa in unga hästar och hyra ut dem. Stiftelsens  hade som syfte att bevara ackordhästorganisationen och att stödja den svenska uppfödningen av hästar.

Idag
Ackordhäststiftelsen är lika aktiv idag. Varje år köper stiftelsen in svenskfödda hästar av raserna ardenner, nordsvensk brukshäst och varmblod för utplacering hos olika fodervärdar. Eftersom Stiftelsens syfte idag också är att stödja utbildning placeras hästarna i första hand på ridskolor och utbildningsanläggningar.
Ackordhäststiftelsen äger idag drygt 300 hästar, relativt jämt fördelat på de tre raserna.

Styrelse

Ordf - Lars-Gösta Nauclér - Västerås
ledamot - Olle Kindberg - Huskvarna
ledamot - Kjell Brinkby - Vikingstad
ledamot - Bo Slättsjö - Falkenberg
Administration - Gun Nauclé - Västeråsr

Vill du komma i kontakt med Ackordhäststiftelsen? Klicka här!